Hetzelfde maar dan anders : Hoe wordt de winter 2015/2016

De meteorologische herfst is een kleine week oud en begon zowaar met een aangename week nazomeren. Al merkt je toch dat de zonkracht aan het afnemen is en is het met name in de wind gauw minder aangenaam. De herfst heeft veel moois te bieden : paddenstoelen, herfstkleuren en een herfststorm heeft ook zijn charme. Maar voor de meeste mensen is de herfst echter een nare overgangsperiode met nattigheid en dagen die steeds maar korter worden. Langzaam komt dan het verlangen naar de winter. Een echte winter met lekker ijs of sneeuw en niet zo een softe als de winter 2013/2014 die zes keer niks opleverde.

En natuurlijke het enorme verlangen van een grote groep schaatsliefhebbers: de tocht de tochten. De laatste was alweer in 1997.Voor een elfstedentocht is een langere stevige vorstperiode nodig. Dat zegt op zich niets over de winter in zijn geheel, maar over het algemeen vonden de elfstedentochten plaats in strenge winters.

Komt er een koude winter 2014/2015?

Helaas, er is op dit moment nog geen zinnig woord te zeggen over de winter van 2014/2015. Meteorologen proberen het wel maar gezien de moeite de ze hebben het weer van gisteren te voorspellen gaat het ze echt niet lukken om een paar maanden vooruit te kijken. En boekjes als de Deventer en Enkhuizer Almanak zijn in deze nog minder serieus te nemen. Het globale verloop van de winter wordt voor een groot deel bepaalt door systemen als de golfstroom en verschijnselen als El Niño en la Niñja maar hoewel deze systemen relatief langzaam veranderen is daarmee een goede voorspelling nog steeds niet mogelijk zo ver vooruit. Zoek maar eens terug naar voorspellingen die vorige jaar rond deze tijd gedaan zijn. (Piet heeft zijn kennis opgedaan in een cursus Teleac)

Er is wel een sterkte  El Niño in opbouw, met mogelijk veel overlast door zware neerslag aan de ene kant en grote droogte aan de andere kant van de stille oceaan. De invloed op Nederland is waarschijnlijk een natter voorjaar. Invloed op de temperatuur in Nederland is statistisch gezien marginaal

Verdere grote systemen zijn de hoeveelheid zonnevlekken. De zonnevlekken de daarmee gepaard gaande (UV) straling hebben invloed op de ozonlaag en daarmee op de vorming van wolken en luchtstromen. Statistisch gingen tot ergens in 1950 jaten met weinig zonnevlekken samen met zachte winter, echter de laatste jaren is het verband juist omgekeerd, veel zonnevlekken gingen samen met een zachtere winter. 2013 was een piek jaar in zonnevlekken tot 2017 nemen ze langzaam af. Dat zou duiden op winter die steeds iets strenger is dan de vorige. Maar in de afgelopen 6 jaar hadden we vier strenge winters bij relatief veel zonnevlekken, dus de winters houden zich niet helemaal aan de statistiek van de zonnevlekken.

Veel zonnevlekken zorgen trouwens voor een toename van het Noorderlicht. Volgens de Nasa is komende winter na 2013 nog steeds een goed jaar voor noorderlicht.

Daarnaast valt op dat het zeewater op het noordelijk halfrond erg warm is, dat is een indicatie voor een natte winter

winter 2010 Holterberg


In de winter van 2010 kon je langlaufen op de Holterberg

Een witte kerst, dus sneeuw op beide kerstdagen in de Bilt, is nog zeldzamer dan een strenge winter

Afgezien van de laatste winter waren de winters de afgelopen jaren relatief streng. In die lijn is een strenge winter logischer dan weer een warme. De combinatie van afname van de zonnevlekken, de warme zee, El Niño en de trend van de afgelopen jaren zou een relatief koude winter met veel neerslag moeten opleveren. We gaan het zien.

De Wetenschap

update 13 december

Er bestaan een aantal modellen om het weer op middellange termijn te voorspellen twee grote zijn het IRI en CFS.

Van die berekeningen maken ze dan een mooi plaatje. We zien op de kaart voor het IRI model van Europa vooral een lichtrode kleur, met andere woorden de voorspelling is een normale tot iets te warme winter. Dat zou in lijn zijn met het weer dat we op dit moment hebben en in heel 2014 gezien hebben. (Volgens de weermensen gaan we voor de palmbomen als je wilt investerend maar in strandstoelen niet in schaatsen)

Update CFS v2

update 2 januari

De voorspelling voor de temperatuur is sinds de laatste voorspelling omhoog gegaan, minder kans op echt winterweer dus.

 

Update CFS v2

update 20 december

Op de valreep van midwinter is de voorspelling voor de winter iets kouder geworden, met name in noord en zuid Europa. De voorspelling voor het voorjaar neigen naar iets kouder dan gemiddelt.

 

De eerdere voorspelling

update 13 december

Het model CFS v2 laat een normale tot iets warme winter zien, europa is vooral wit en oranje.