Je zult er maar voor staan: schoenen kopen voor je kinderen. Begin van de herfst en een setje regenlaarzen of winterlaarzen zou wel mooi zijn. Of einde van de winter en de snowboots zijn nu toch echt te klein. In sommige gevallen kan het handig zijn de schoenen een maatje groter te kopen zodat ze het hele seizoen of volgend jaar nog passen.

Vooropgesteld: te grote schoenen is niet optimaal in laarzen is met dikke of dubbele sokken nog wel wat te halen maar in gewone schoenen is dat al wat minder. Schoenen die veel gedragen gaan worden koop je het liefste in de juiste maat.

Hoe snel groeien kindervoeten

Om te bepalen welke maat je over een paar maanden nodig zou hebben moet je weten hoe hard kindervoeten groeien. In onderstaande tabel is te zien hoe lang kindervoeten over 1 maar doen.

tot vier jaar  vier maanden 
Tussen vier en zes jaar zes maanden 
Tussen zes en acht jaar 8 maanden
Tussen acht en 10 jaar 11 maanden
Pubertijd 3,5 maanden 
Na de pubertijd Bijna niet meer

Tot vier jaar en tijdens de pubertijd gaat het hard. Dan mag je blij zijn als je het gewoon kunt bijhouden en heeft het geen nut om aan het einde van een seizoen nog schoenen te kopen, die passen het volgende jaar echt niet meer. Vanaf 6 tot aan de pubertijd kun je gokken met schoenen die behalve de gebruikelijke groeiruimte een halve maat extra hebben.

Schoenen doorschuiven

Kinderschoenen kun je prima doorschuiven naar jongeren kinderen, zoals broertjes of zusjes. Zeker als de schoenen relatief kort gedragen worden. Later als de schoenen langer en intensiever gebruikt worden is dat geen optie meer.