De (astronomische) winter begint op het moment dat de zon recht boven de Steenbokskeerkring staat.Meestal is dit op 21 december maar in de 1-2 jaren voor een schikkeljaar begint de winter op 22 december, zo ook dit jaar al is het maar net : 00:03

De Steenbokskeerkring bevindt zich op het zuidelijke halfrond en de afstand die de zonnestralen door de dampkring moeten afleggen om ons te bereiken is maximaal. Daarnaast zijn de dagen nu het korst. Gevolg: er komt minder warmte aan dan er uitstraalt. Terwijl de dagen na nu steeds langer worden is de balans nog in het nadeel van de uitstraling, en dus afkoeling, en daarom hebben we het koudste deel van de winter meestal in januari.

Van winter is nu nog niet echt sprake, zelfs veel wintersport accommodaties liggen nog in het groen en je moet hoog de berg op om te kunnen skiƫn.

De voeten hebben dan ook nog steeds voldoende aan gewone stevige schoenen of enkellaarzen. Snowboots of sterk gevoerde winterlaarzen zijn met temperaturen ruim boven nul gauw te warm.

Met de winter op de kalender is ook volop de sale bezig, al begon die al zo rond de peperotentijd. (Web)winkels willen nu al van hun wintercollectie af. Tegen de tijd dat we hier echt de kou krijgen liggen de zomerschoenen alweer in de etalage. Dus nu is volop kans om een net stel schoenen te vinden in de uitverkoop.