Wintertje op komst(Update 28/12/2015)

Nadat december zo’n beetje alle temperatuur records naar boven bijstelde lijkt het erop dat we in de eerste week van 2016 temperaturen onder nul gaan zien. De voorspellingen laten geen extreem beeld zien, in feite worden het een paar nachten nachtvorst en verder veel nattigheid in de vorm van regen en natte sneeuw. Het hele beeld voor de eerste maanden van 2016 laat nog steeds een warme winter zien, dus of het echt de moeite is snowboots te gaan kopen…

Half november, de temperaturen liggen nog wat hoog maar met de wind en regen lijkt het dan toch echt herfst. De zomer was grillig, november brak verschillende warmte records en het hele najaar droog met lage waterstanden in de rivieren tot gevolg. Met twee zachte winters achter de rug is het de vraag of er dit jaar weer een echte winter komt, met sneeuw en ijs en echte vorst.

Het weer heeft geen geheugen, dat er nu twee warme winters zijn geweest betekend niet dat we nu ter compensatie een koude winter krijgen. Ook de marginale temperatuursverhoging die de klimaatfreaks in de statistieken tekenen maken niet het verschil naar een subtropische winter.

Nederland ligt tussen de warme golfstroom aan de westkant en het koude binnenland richting noorden en oosten. Het is maar net hoe de wind in de winter waait, oostenwind is kou, westenwind is warmte. Maar uit welke richting gaat de wind waaien? De voorspelling op winterschoen.nl voor 2014/2015 was best goed, dus hier een poging voor 2015/2016.

De wetenschap

de rekenmeesters bij het climate predicition center voorspellen voortdurend de lange termijn verwachtingen van onder andere de temperatuur. Ook het Canadese IRI maakt zo een overzicht. Beide laten een voorspelling voor een warme winter ten opzichte van normaal.

Nu is het weer afhankelijk van heel veel factoren die ook nog eens chaotisch aan elkaar hangen, de berekeningen van de CPC worden dan ook elke maand bijgesteld.

Daarnaast zegt een globale voorspelling voor alle wintermaanden niets over het verloop, ook in een relatief warme winter, als geheel, kan een periode met stevige kou en sneeuw voorkomen: een paar dagen strakke noordoosten wind en de temperaturen kelderen.Een paar graden verschil maakt al de ijspret.

Witte kerst 2015 (foto CC)

Het Nederlandse zeeklimaat is hoe dan ook grillig waarmee goede weersverspellingen op lange termijn vooralsnog onmogelijk zijn. Het KNMI waagt zich er ook niet aan.

El Niño

Veel wintervoorspellingen zijn in de ban van de El Niño een natuurverschijnsel waarbij het water in de Stille Oceaan ten westen van Peru sterk opwarmt met grote gevolgen voor met name de neerslag in Zuid oost Azië en langs de Noord Amerikaanse westkust tot gevolg. De invloed van El Niño op ons weer is beperkter, al was er bij een vorige El Niño met een vergelijkbaar verloop van de opwarming net een koude winter in Nederland. Maar zoals eerder geschreven: het weer heeft geen geheugen en resultaten uit er verleden….

Enkhuizer en Deventer Almanak

De Enkhuizer Almanak orakelt wisselvallig winterweer voor December 2015 met mogelijk een witte kerst. De Deventer Almanak heeft het over lichte vorst met winterse neerslag. Voor wat het waard is.

Echte witte kersten (een gesloten sneeuwdek op beide kerstdagen in de Bilt) zijn erg zeldzaam, en de vorige keer kwam dat maar een keer of 8 voor. De laatste witte kerst was en 2010, toen lag er voldoende sneeuw voor wintersport in eigen land. Ook begin 2011 viel er weer een dik pak.

Samenvattend

afwachten dus