Kindervoeten groeien ongeveer totdat kinderen een jaar of 15 zijn. De groei stopt bij meisjes meestal iets eerder dan bij jongens, ze komen eerder in de pubertijd. De groei van de voeten is meestal geen geleidelijk toename van de maat, vaak gaat het in groeispurts

Zecchino d'oro enkellaars

Na de geboorte groeien de voeten het hardst maar heeft het kind niet zo gauw schoenen aan, de maten van sokken en sloffen worden ook vaak aangegeven met de leeftijd in plaats van een schoenmaat.

Kinderen van 1 jaar hebben gemiddeld maat 20, hierna groeien ze tot hun vierde circa 3 schoenmaten per jaar. Ze komen dan uit op maat 29

Rond hun vierde zitten ze dan op maat 29 en neemt het groei tempo af. Tot hun zesde komen er nog 2 tot 4 maten bij, voor de snellere groeiers is er dan sprake van maat 32/33.

Hierna neemt het tempo echt af, tot een halve maat per jaar. Echter kan het zonder meer gebeuren tot er opeens een groeischeut is en er in 1 jaar een paar maten doorheen gaan. Met name het begin van de pubertijd is hier bekend om. Maar de snelle groei gaat niet constant door, anders zou je met maat 50 eindigen. 

Andersom geredeneerd, hoelang doet een kind met 1 maat?

  • 1 t/m 3 jaar circa  4 maanden – 3 maten per jaar
  • 4 t/m 5 jaar circa 6 maanden – 2 maten per jaar
  • 6 t/m 7 jaar circa 8 maanden – 1,5 maat per jaar
  • 8 t/m 13 jaar circa 1 maat per jaar
  • 14 t/m 15 jaar circa 1 maat per 2 jaar
  • groeispurt pubertijd tot wel 1 maat  in 3 maanden

De gemiddelde schoenmaat voor vrouwen is maat 39 en voor de heren 43, al is te verwachten dat de kinderen van nu een maatje groter uitkomen.