Met de herfst is het weer tijd voor de afstap van lekker licht zomerschoeisel naar meer stevige sneakers, enkellaarzen en later weliicht ook nog echte winterlaarzen en snowboots. Met kinderen, in de volle groei, betekend dat vaak een nieuwe ronde langs de (online) schoenenwinkels. Voor veel ouders komt dan het dillema: dure merkschoenen want je wilt tenslotte het beste voor je kind, of toch liever een wat goedkopere schoen aangezien ze er toch binnen een paar weken uitgegroeid zijn. 

Maar hoeveel beter zijn de duurdere schoenen en zijn de goedkope dan slecht?

Gezonde kindervoeten zijn het beste af zonder schoenen, blote voeten zorgt voor een goede ontwikkeling van de spieren en pezen (in de voet zitten geen spieren) en daarmee staan ze nu en later stevig. Nu is blootsvoets lopen niet altijd praktisch, laat staan comfortabel in de herfst en winter.

De schoenenvakman laat je graag geloven dat je niet zonder zijn advies kunt en de bijpassende duurdere schoenen. Maar let op deze schoenenverkoper heeft er baat bij dat je zijn schoenen en advies volgt.

Er is weinig gefundeerd onderzoek naar de invloed van schoenen op de lange termijn ontwikkeling van de voet. Essentie is dat de schoenen goed passen in de lengte en de breedte. Kinderschoenen moeten een relatief flexibele zool hebben, babyvoeten gaan meestal in sloffen naarmate de kinderen ouder worden wordt de zool dan steeds stijver. Kinderen hebben gewoon nog niet genoeg kracht om een zool goed te laten buigen en afwikkelen.

Vaak wordt gezegd dat goede schoenen van leer moeten zijn omdat deze goed ademen, maar er zijn ook voldoende kunststof schoenen die goed ademen.

Maar het is ook weer niet zo dat een kindervoet meteen voor het leven verpest is als je kind eens een week op net te kleine schoenen rondloopt. Sowieso heeft je kind toch zeker de helft van de dag geen schoenen aan en kunnen de voeten gewoon groeien. Op een gegeven moment zitten ze dan toch echt niet meer lekker of ze gaan gewoon niet meer aan. Sommige kinderen wennen echter aan te kleine schoenen, in de gaten houden is dus wel van belang. Als je kind vaak valt is dat een teken dat de schoenen echt te klein zijn. Heeft de schoen een uitneembare zool dan  kun je aan de afdruk hierop vaak ook goed zien of de schoen nog past.

Maar als je een paar dagen sneeuw moet doorstaan met snowboots die eigenlijk een halve maat te klein zijn? Gewoon doen, mits je kind niet krom loopt van de pijn en niet lekker kan spelen. Je hebt te klein en te klein…

Heeft je kind extreem smalle of brede voeten dan kom je vaak uit bij de duurdere merken, die hebben schoenen in verschillende breedte maten. Maar er zijn ook merken als giga en Piedro die bekend staan om hun wat smallere leest. Voor brede voeten heb je : Braqeez, Bo-Bell, Bunnies en Zecchino d’Oro.

De afwerking en de kwaliteit van het gebruikte materiaal van goedkope kinderschoenen is vaak minder dan van de dure merken, dat zegt echter niets over de kwaliteit van de schoen wel. De goedkope schoen zal eerder versleten zijn dan de dure, maar als de voeten toch in drie maanden uit de schoen groeien is dat wellicht niet echt het grootste probleem.

Tenslotte een paar merken van betaalbare goedkope kinderschoenen, het zijn niet de goedkoopste die er te vinden zijn maar ze zijn budgetvriendelijk met toch een leuke look en een aanvaarbare kwaliteit. Meer goedkope kinderschoen vind je eenvoudig voor meisjes en jongens door te sorteren op prijs, je krijgt dan ook de merkschoenen die in de aanbieding zijn.

Fullstop.

Friboo

Dr. Visser

De Dr. Visser schoenen van scapino nemen een bijzonder plaats in, het zijn zeer betaalbare schoenen die echter wel door een echte bestaande orthopeed goedgekeurd zijn.